ISOPOLY zárt cellás purhab

Az ISOPOLY ZÁRT PURHAB igazi áttörésnek számít a hőszigetelések között. Számos kivételes tulajdonsága mesésen hasznos, egészen újszerű, már-már mágikus anyaggá teszi.

AZ ISOPOLY ZÁRT PURHAB is kétkomponensű, zárt cellás, merev poliurethan kemény purhab hőszigetelő rendszer. Környezetbarát gyanta-kompons, megújuló, növénytermesztésből származó forrást (szójaolajat), valamint újrahasznosított műanyagot (pillepalackot) tartalmaz, míg a duzzasztás hajtóanyaga az ózonkárosító károsanyag-kibocsátással nem rendelkező HFC 245fa. Kivitelezés közben térfogatának 30-szorosára duzzad, miközben hozzáragad a határoló szerkezetekhez, légzáró réteget alkotva.

A zárt cellás szórt poliurethan hab a világ egyik legjobb légzáró anyaga. 0,00004 l/sm2 "légáteresztési" értéke egy nagyságrenddel kevesebb, mint a párazáró polietilén fóliáé (0,0004 l/sm2)!

Az ISOPOLY ZÁRT PURHAB igazi nehézsúlyú bajnok, 52 kg/m3 körüli beépített sűrűsége és 195 kPa-os (10%-os) nyomószilárdsága kemény habot eredményeznek, mely a szerkezet stabilitásában, merevítésében is komolyan részt vesz. E habbal nem csak a "szélátfúvást" küszöböljük ki, itt már a könnyűszerkezeteket megrázó, megrecsegtető viharos erejű széllökések is tehetetlenné válnak. Életnagyságú tesztekkel számszerűsítették, hogy a fa- és fémszerkezetek OSB-aljzattal ca. 25%-kal, míg gipszkarton-aljzat esetén akár 200%-kal nagyobb terhelést is elbírnak, ha öntapadó zárt cellás habbal szigetelik ki a falváz-közöket.

Az ISOPOLY ZÁRT PURHAB egészen egyedülálló tulajdonságai közé tartozik, hogy 3 cm-es vastagságtól párazáróvá válik, ezzel egycsapásra megoldja az örök vitát, hogy szükséges-e párazáró réteg beépítése, és ha igen, melyik oldalra. Az a legjobb, ha egy anyag saját maga párazárója!

Az ISOPOLY ZÁRT PURHAB zárt cellás szerkezete révén gyakorlatilag mindenütt használható, ahol hőszigetelni kell. Alkalmas a legkülönbözőbb szerelt jellegű és hagyományos szerkezetek kül- és beltéri hőszigetelésére. Alkalmazható lábazati hőszigetelésként, aljzatszigetelésként, pinceszigetelésként, szerelt homlokzatok hőszigeteléseként, de felhasználható speciális hőszigetelési feladatokra (pl. tartály- vagy csőszigetelésekre) is.

Alkalmas vakolat alatti hőszigetelésre is, de mindenképpen számolni kell a technológiából adódó felületi egyenetlenséggel, melyet a felragasztott vakolóhálóra felhordott vastagvakolattal (~2 cm) kell kiegyenlíteni. Új építés esetén, amennyiben szakszerűen járunk el, ez a módszer csak minimális többletköltséget okoz, ugyanis egy falazatot a legtöbb esetben (5 mm-nél nagyobb felületi egyenetlenség esetén) le kell(ene) vakolni, mielőtt hőszigetelnénk. Szórt habbal ez az aljzatkiegyenlítés megtakarítható.

A zárt cellás purhab nagy nyomószilárdsága révén alkalmas lapostetők szigetelésére is. Vízhatlanságának köszönhetően a tető már a hab felhordásakor beázásmentessé válik, tehát a víz elleni védelmet nemcsak egy vízszigetelő héj, hanem a hőszigetelés teljes vastagságában biztosítja, 100%-os megoldást nyújtva beázások ellen. Ezután csak a hab UV-védelemről vagy eltakarásáról kell gondoskodni.

Az ISOPOLY ZÁRT PURHAB valóban rendkívüli hőszigetelési képessége a magas nyomó- és tapadószilárdságával együtt egészen újszerű épületszerkezetek kialakítására ad lehetőséget.

Kihasználhatjuk például a vastag, jó hővezető képességű masszív falak hőtároló képességét, ha kívülről valóban, hőhíd- és légmentesen leszigeteljük őket.

Kombinálhatjuk a könnyűszerkezetet egy dekoratív eléfalazással, melyet belülről megszórva és ezáltal a könnyűszerkezettel összeragasztva hőhídmentes, kivételes hőszigetelő képességű falat kapunk.

De ugyanígy elkövethetünk vele egy teljesen szokatlan magastető-hőszigetelést is: az ácsszerkezetre rögtön a tetőlécezés és fedés kerül (fólia és ellenléc nélkül!), majd alulról szórással kitöltjük és összeragasztjuk az egész szerkezetet, miáltal gyakorlatilag hőhídmentes felületet kapunk, csak a tetőlécek által elvett hely marad hőszigeteletlen, ami 90 cm-es szarufatáv és 30 cm léctáv esetén a felület csupán 1,1%-át teszi ki. Egy felújítás során sem mindegy, hogy az esetleg hiányzó tetőfólia miatt nem kell visszabontani az ácsszerkezetig a tetőhéjalást. Az így elkészített fedés héjalása mintha betonba ágyazódna, extrém módon ellenállóvá válik széllel, csapóesővel, porhóval, de akár jégveréssel szemben is.

Az ISOPOLY ZÁRT PURHABBAL viszonylag egyszerűen, a lakóterek érintetlenül hagyásával újíthatjuk fel beépített tetőtereink elöregedett, nem eléggé hatékony hőszigetelését. A felújítás során eltávolításra kerül a (jellemzően cserép jellegű) tetőfedés, a tetőfólia, a meglévő, általában szálas hőszigetelő anyag., valamint a tetőfólia. A tetőlécek között minden további nélkül, egyszerűen és villámgyorsan kívülről felhordható a szórt purhab a lakóteret határoló szerkezeti réteg (gipszkarton, lambéria, OSB-lap vagy egyéb építőlemez) hátoldalára, és megoldható a szinte teljes hőhídmentesség a szarufa oldalára és felső síkjára (a tetőlécek közé) "felrajzolt" néhány centiméter vastagságú habbal. Ezután csak a tetőfedő elemeket kell újra elhelyezni.

A bámulatos képességekkel rendelkező ISOPOLY ZÁRT PURHAB-ot mindezeken túl mintha passzív házak kivitelezésére találták volna ki. Hőszigetelési, szilárdsági és más pompás tulajdonságai miatt egyszerűen, vékony (< 25 cm) falakkal alakíthatóak ki hőhídmentes és légtömör szerkezetek, melyek a passzív házak legfontosabb és – egészen mostanáig – a legnehezebben teljesíthető követelményei közé tartoznak.

Az ISOPOLY ZÁRT PURHAB-bal hőszigetelve az építettő valóságos hőpáncélhoz jut, mely összehasonlíthatatlanul hatékonyabb, mint bármely, akár azonos hővezetési tényezőjű táblásított vagy tekercselt hőszigetelő anyag. Ügyes építészeti megoldásokkal lehetővé válik, hogy a hőszigetelést megszakítások és hőhidak nélkül, egy darabban, termikus burokként körbevezessük a házon - az épületet szó szerint hermetikusan elválasztva a külvilágtól. Mindez nagyfokú hangvédelmet is biztosít egyúttal; a zárt cellás szórt purhab elsősorban a mély (basszus) hangokat nyeli el, de a létrejövő légzárás egyébként is gondoskodik a zajvédelemről.

A zárt cellás szórt purhab hab már néhány centiméteren belül eléri hőszigetelőképességének maximumát, miközben 3 cm-nél párazáróvá is válik. 8-10 cm felett további hőszigetelés felhordása értelmetlenné válik, legfeljebb a felületi hőmérséklet tartása miatt lehet szükség nagyobb vastagságra.

Életünk 90%-át belső terekben töltjük, ahol a különböző vegyi anyagok kibocsátása igen komoly láthatatlan kémiai terhelést okozhat.

Összefoglalva röviden a tulajdonságait:

  • járható
  • vízzáró, nem ázik át
  • meleg tapintású
  • terhelhető
  • gyakorlatilag bárhol alkalmazható